Jadłospis
12 - 16 maj 2025
12 maj - poniedziałek
Ś: chleb mieszany z masłem, ser żółty, sałata, papryka, kakao/herbata
przekąska - winogrona
O: barszcz ukraiński, ziemniaki z koperkiem, sznycel z piersi indyka, sałata lodowa z warzywami, kompot wieloowocowy
P: deser z kaszy manny, mus z truskawek
13 maj – wtorek
Ś: płatki ryżowe na mleku, chleb mieszany z masłem, wędlina, pomidor, herbata
przekąska - kalarepa
O: zupa krem z soczewicy, kluski leniwe z masłem i bułką tartą, surówka z marchewki i jabłka kompot śliwkowy
P: jajko na twardo, bułka z ziarnami z masłem, papryka, sałata, jabłko, herbata owocowa
14 maj– środa
Ś: płatki jęczmienne na mleku, chleb mieszany z masłem, mozzarella z pomidorem, herbata
przekąska – sok jabłkowy tłoczony
O: zupa pieczarkowa z makaronem, kasza jęczmienna, klopsy pieczone w sosie pomidorowym, brokuły, kompot wieloowocowy
P: muffiny kokosowe (wyrób własny: w składzie: wiórki kokosowe, mąka orkiszowa, miód pszczeli, jajka), jogurt actimel, jabłko
15 maj- czwartek
Ś: płatki kukurydziane na mleku, chleb mieszany z masłem, pasta z makreli, ogórek małosolny /herbata
przekąska - mandarynki
O: zupa zacierkowa, ziemniaki z koperkiem, pieczeń wieprzowa, mizeria z jogurtem naturalnym, kompot śliwkowy
P: koktajl z jogurtu naturalnego i truskawek, kajzerka z masłem, banan
16 maj – piątek
Ś: talerz kanapek różnych z warzywami (samodzielne kompozycje do wyboru dla dzieci) kakao/ herbata
przekąska – mix owoców
O: zupa pomidorowa z ryżem, makaron penne zapiekany z warzywami (brokuły, marchew, cukinia, cebula) i serem corregio, kompot wieloowocowy
P: twarożek naturalny, dżem brzoskwiniowy, bułka alpejska (z ziarnami) z masłem, rumianek